Wat je wil

Wat je wil,… dat doe je ook! Eigenlijk zou ik mijn blog met deze woorden al kunnen stoppen. Ze zijn duidelijk. Het is kort en bondig, en ik breng over wat ik zo graag wil vertellen. Maar terwijl mijn gedachten door mijn hoofd razen, vliegen ook mijn vingers over mijn toetsenbord, dus ik laat mijzelf lekker gaan. En dat is nu ook mijn goede voornemen geworden: Mezelf gewoon laten gaan! Doe je mee?

 

Het is hartstikke leuk, echt. Je krijgt er zo’n heerlijk bevrijdend en tevreden gevoel van. Ik bedoel namelijk niet dat ik mezelf laat gaan als in: verslonzen. Nee, daar kijk ik wel voor uit. Maar ik laat mezelf wel gewoon gaan. Ik weet het. Het gaat dan allemaal vanzelf. Al die goede voornemens. Wat je wil,… dat doe je dan ook. Het is een hoog ‘laat het los’ gehalte, en ik wil niet zweverig overkomen, maar ik raad het echt aan.

 

Eén met de massa.

Niet iedereen doet nog goede voornemens aan het begin van het jaar. Dat is eigenlijk wel jammer, want het doen van goede voornemens is een eeuwenoude traditie die is ontstaan vanuit de beloften die de Babyloniërs 4000 jaar geleden aan het begin van het jaar deden aan hun goden. En tradities hebben vaak wel iets moois.

Aan de andere kant betekent een traditie dat je bezig bent met iets doen, of juist laten omdat dat ‘zo hoort’. Maar past dat niet juist goed bij ons mensen? We zijn kuddedieren, we volgen elkaar het liefste op, want….. het zou eens lukken, en je zou eens opvallen. De horror.

En misschien is dát het wel waarom we massaal aan goede voornemens blijven doen, en waarom we het liefst kiezen voor onmogelijke doelen die we al heel snel massaal opgeven. Ik bedoel; geef toe, dat laatste stuk hoort er ook helemaal bij. Opgeven. En wat moet je anders volgend jaar bedenken?

 

Ik ging er weer voor. Net als jij.

In eerste instantie deed ik ook weer mee aan de traditie. Aan het einde van het jaar had ik mijn lijst met goede voornemens klaar. Ik vond ze allemaal belangrijk. Dus ook al deed ik alsof ik geen voornemens had, ik had er wel een stuk of 10. En ik ga ze géén van allen uitvoeren. Want ik hou het toch niet vol. Hoe concreet ik ze ook omschrijf. Elk jaar. Soms hoef ik alleen het jaartal aan te passen. Dan was die van het jaar ervoor al helemaal klaar voor gebruik.

Nou ben ik een doorzetter, dus dat ik van tevoren al (tegen mezelf) zei dat ik het niet vol ga houden was wel een nieuwe ervaring. Dat doe ik niet zo snel. Ik ben daar doorgaans veel te koppig voor. “Als ik iets in mijn kop heb, dan heb ik het niet in mijn kont” zeg ik maar. Maar ik heb ook door dat ik het mezelf heel moeilijk kan maken door bepaalde doelen op te schrijven die ik – als het er op aan komt- eigenlijk helemaal niet zo belangrijk vind.

 

Als je ze moet opschrijven, is dat dan eigenlijk niet gewoon een geheugensteuntje zodat je niet vergeet wat je denkt te willen?

Goede voornemens doe je natuurlijk alleen maar voor jezelf, omdat je jezelf wil ontwikkelen. En daar ben ik – al zeg ik het zelf – al aardig mee bezig. Elke dag. Vanzelf. Voor mijn coach praktijk schrijf ik mijn doelen wel op, voor mijn leven heb ik toekomstplannen en dromen. De voornemens die daar nog eens bij komen en die ik écht belangrijk vind, zitten al in mijn hart.

Ik geloof echt dat een passie als vanzelf tot beweging aanzet. Anders gaat het knellen, ga je jezelf rot voelen. Dan voel je je beperkt en afgestompt. En als andersom kun je jezelf afvragen: Als je niet vanzelf in beweging komt: wil je het dan wel echt? Kortgezegd ga ik er vanuit dat je datgene wat je echt wil, diep in je hart, ook gaat bewerkstelligen. Dan ga je zelfs als een niet te stuiten vuurwerkpakket.

Misschien vraag jij je nu af hoe dat dan zit met voornemens zoals meer sporten, gezonder leven of jezelf meer prioriteit geven. Dat heb ik me ook afgevraagd. Hoe zit dat dan?

Bij mij is het heel simpel. Ik zeg niet dat ik deze dingen niet belangrijk vind. Wel dat ik er – elke keer dat ik mijn wensen nalaat – iets uit haal. Het in stand houden van oud gedrag waarvan je denkt dat je dat eigenlijk wel zou willen veranderen, brengt je iets. Dat ‘iets’ geeft je een prettig gevoel, waardoor je het gedrag gaat herhalen. Blijkbaar, is het ’t waard.

 

Dus laat jezelf eens gaan.

Ik laat mijn gedachten gaan en ik laat mijn gevoel er gewoon zijn. Ik doe niet meer mee met lijstjes vol met voornemens. Elk moment van de dag kun je kiezen wat je doet, en hoe je ergens op reageert. Altijd. Je kunt vaak zelfs kiezen hoe veel invloed je iets laat hebben. Volgens mij betekent dat inhoudelijk dat je ook je prioriteiten kunt kiezen. Je kunt elk moment besluiten ergens voor te gaan.

Mij scheelt het nu, in de tweede week van het jaar – al bergen aan energie die ik anders had moeten besteden aan het vertellen van smoesjes aan mijzelf over de reden waarom ik iets wat op mijn lijst stond alweer niet deed. Terwijl het op mijn lijst zou staan omdat ik dat vaker wilde doen. Blijkbaar niet.

Het is zo’n opluchting om daar niet tegenaan te hoeven hikken. En ik hoef me ook niet schuldig te voelen als ik ‘de mist in ga’. Ik heb ruimte om de dingen te doen die ik écht belangrijk vind. Ook al staan ze niet omschreven. Als ik iets belangrijk vind, dan komt dat doen gewoon vanuit mijzelf en uit mijn keuze mogelijkheden van dat moment. Omdat ik dat dan wil. Niet omdat ik dat van mijzelf moet.

 

Ga ik het volhouden.

Oh vast niet elke dag. Er gaan dagen zijn dat ik gewoon met de kudde mee door het leven dender, en momenten dat ik een baaldag neem. Daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat je gedreven bent, en doet wat je écht wil. Alleen dan pak je de draad weer op als je hem een keer laat vallen.

Over het volhouden van goede voornemens zijn al veel artikelen geschreven. En het blijkt dat vrouwen hun goede voornemens minder goed volhouden dan mannen. Als life coach voor vrouwen vind ik dat natuurlijk helemaal niet prettig om te horen. Psycholoog Richard Wiseman, van de University of Hertfordshire heeft in 2007 een onderzoek gedaan waaruit het goede nieuws bleek dat vrouwen meer succesvol zijn als ze hun voornemen vertellen aan anderen zodat ze aanmoediging krijgen vanuit hun omgeving. Ik heb vertelt, en ik wil jullie graag aanmoedigen, dus die hindernissen zijn ook al opgeruimd.

Facebook
Facebook
info@beminded.nl
Instagram
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN

 

 

Mind yourself, BeMinded.

 

Wil jij gecoacht worden of meer informatie ontvangen? De gebruikte methodes en aanpak zijn zo ingericht dat ze zeer effectief zijn voor vrouwen met een gedachtenstorm. Hiervoor gebruik ik voornamelijk creatieve materialen (klei, verf, papier en kleur). Lees er op de pagina over coaching of workshops meer over. Dus als jij behoefte hebt aan veranderingen en persoonlijke groei, kun je contact met mij opnemen.

Neem vrijblijvend contact op of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Mail naar info@beminded.nl of bel 06 17 87 87 87 (ook in de avonden en het weekend).