Van muurbloempje naar zonnebloem

 

Wat je voelt straal je uit.

Ik ga maar meteen met de deur in huis vallen – > Wat jij uitstraalt, roep je op je af.

Mensen die zelfverzekerdheid uitstralen hebben meer succes, ze voelen zich gelukkiger, hebben een groter sociaal leven en zitten lekkerder in hun vel dan mensen die geen zelfvertrouwen en plezier uitstralen. De eerste groep legt niet alleen makkelijker contacten, maar rond ook taken en opdrachten beter af. Dus – om het even om te draaien – als jij het gevoel hebt dat je vast loopt, zou je uitstraling daar een bijdrage in kunnen hebben.

Straal jij nog niet, maar heb jij wel een uitdaging aan te gaan? Dan wordt het tijd om deze blog te lezen. Want ik heb een oefening voor je die je helpt om alvast meer uit te gaan stralen. Of beter gezegd; een toegankelijkere uitstraling te krijgen.

Je kent het wel: Soms kom je iemand tegen; een vrouw die je meteen al vriendelijk vindt, of een man die vanuit blijdschap ongegeneerd zit te zingen in de auto. Of zo’n knuffel-oma. Die mensen vallen op. Ze zijn zichtbaar, want ze stralen. Je kunt er donder op zeggen dat zij dan een baan hebben gekozen die hun echt bevalt, of dat ze een leuke avond voor de boeg hebben. Je ziet dat ze nét goed nieuws of seks hebben gehad. Het maakt niets uit wát de oorzaak is – Er ís een oorzaak van hun uitstraling en vrolijkheid – en die oorzaak zit in hun gedachten. Daarnaast straalt hun houding toegankelijkheid uit, doordat ze hun plezier niet laten afremmen door externe factoren.

It’s all-in the mind.

Nou was ik afgelopen zaterdag bij een festival. Daar liepen veel verschillende mensen rond. Mensen die zich heel prettig leken te voelen, die lachen, mensen met stralende ogen. Losse en ontspannen bewegingen op de muziek. Gezellige babbelende mensen. Ik vind het prachtig om mensen te zien stralen.

Maar op datzelfde festival, waren ook vrouwen te zien die zich terugtrokken, die aan de zijlijn bleven staan, armen voor de borst gevouwen. “Spreek mij niet aan” leken ze uit te stralen. Of onzeker om zich heen kijkende mensen, alsof ze daar helemaal niet wilden zijn. Dat kan komen door onzekerheid of zorgen. Door lage eigenwaarde, een slechte nacht, door ruzie. Voorbeelden te over. Kansen gaan aan hun voorbij, want ze doen zélf al een stap terug. Ze kennen de invloed van de glimlach nog niet, en passen deze ook niet vaak toe.

Herken je dit? Of ben jij iemand die – net als mij – is gezegend met een gezicht dat bij concentratie nogal bozig of chagrijnig kan overkomen? Dan wil ik je de volgende tip of oefening mee geven die je kunt toepassen voordat je een uitdaging aan moet gaan. Je zult verstelt staan wat er gebeurt als jij positief denkt en zichtbaar durft te zijn. Je zult gaan stralen!

Wat is daarvoor nodig?

Valt het je al op dat dit stralen álles te maken heeft met tevreden zijn: over jezelf, over je leven. Tevreden zijn met wat je hebt, positief zijn over wie je bent, en enthousiast over de richting waar je op gaat. Enthousiast zijn over wat je gaat doen maakt dat je ook enthousiast overkomt op anderen.

Je voelt je geen muurbloempje meer, als je stopt met je te gedragen als een muurbloempje. Natuurlijk is dat eng in het begin, maar het voelt zó veel beter. En ook dat straal je uit. En het is heel simpel, maar dáárdoor word je toegankelijker voor anderen. Zichtbaar. En kanshebber om uitdagingen aan te gaan. Enthousiasme steekt aan. Een glimlach nodigt uit. Daar begint het dus mee. Met een glimlach. Als jij iets wil bereiken zal je houding en uitstraling moeten overeenkomen met je doel. En dat kun je. Lees hieronder maar even verder:

 

De oplossing komt niet uit een potje of in de vorm van een laag plamuur op je gezicht. Ik heb het namelijk over stralen van binnenuit. Ik heb het over uitstralen dat je je volgende avontuur (kans) aankunt en dat je daar enthousiast over bent. Dat maakt dat anderen die uitdaging, promotie of vriendschap aan je durven toe te vertrouwen en daar open voor staan, meewerken, meedenken. Een positieve flow (of reactie als je minder zweverig denkt).

It’s what you wear from ear to ear. And not from head to toe, that matters.

Vertel. Wanneer ga jij stralen?

Jij kunt ook opvallen en je zelfverzekerd voelen. En daardoor makkerlijker je kansen en successen binnenhalen. Zelfs als je moe bent. Zoals ik al zei zit het ‘m in je tevredenheid en enthousiasme. It’s all-in the mind. Kijk eens naar de foto’s die ik bij de blog heb geplaatst. Mijn ‘zondagskapsel laat zien dat het een spontane actie was 🙂  Mijn punt: Tussen het maken van de foto’s zitten maar 5 minuten en één mindset oefening verschil. Meer niet. De eerste foto is van de zondagochtend – na het festival en een korte nacht. De tweede foto heb ik gemaakt direct nadat ik onderstaande oefening deed.

Hoe zet je het in gang?

Zet de buitendeur of raam wijd open, laat frisse lucht binnen ga rechtop voor de spiegel staan. Schouders naar achteren, hoofd rechtop en kijk jezelf recht aan. Rustig in –en uit ademen geeft ontspanning – het kan vreemd aanvoelen als je dit nog niet zo vaak hebt gedaan. Met in gedachten alleen maar positieve gedachten over mezelf, begin je automatisch naar jezelf te glimlachen. Kortom: Ga er eens goed voor gaan staan, doe een ademhalingsoefening om me te ontspannen hoe druk die dag ook gaat worden – en geef jezelf alleen maar complimenten. Blijf positief!

Vervolgens bepaal je 1 doel dat jij die dag wil halen. Waar gá jij voor? Dat kan en mag alles zijn: een sollicitatiegesprek tot het huishouden, het goed afronden van een presentatie, de administratie, je kinderen schoon en verzorgd naar school krijgen of een lastig telefoongesprek. Je kunt dit hardop uitspreken of in gedachten.

Daarna ga je het resultaat visualiseren. Beeld je in dat je je doel al hebt behaald en dat je terug kunt kijken op een positief resultaat. Wat heb je bereikt? Hoe voel je je daarbij? Welke prettige gevolgen komen daar uit voort? Wat geeft het je? Rust? Blijdschap? Een baan? Get the picture?

En waarom dit zin heeft?

Door de focus weg te halen van vermoeidheid, drukte, onzekerheid en negativiteit en door positief naar jezelf te kijken, geef je jezelf een boost. Een oppepper. Door vervolgens te denken aan je doel voor die dag (ik stel zelf elke dag 3 doelen vast) en hoe het positieve resultaat gaat zijn, begin je als vanzelf te stralen. En het mooie is, dat dit weer uitnodigt tot meer.

Doordat je enthousiast raakt, je tevreden voelt, straal je dat uit. Je bent niet alleen toegankelijker voor anderen, maar ook voor kansen. Je gaat openstaan voor mogelijkheden en succes. In 5 minuten! Dat is alles!

Facebook
Facebook
info@beminded.nl
Instagram
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
RSS

 

Wat ik wel nog wil ik nog zeggen, is dat dit een goede oefening die je als oppepper kunt gebruiken, voorafgaand aan een sollicitatiegesprek of zo. Het is geen wondermiddel of oplossing voor chronische ontevredenheid. Mocht je daar wel tegenaan lopen, dan mag je me altijd bellen of mailen. Ik zie je met een glimlach tegemoet.

Nu jij dit ook kunt, wens ik je heel veel stralende uren toe. Ik wens je heel veel plezier met het stralen en met alles wat daaruit voortkomt. Laat je me over een tijdje weten wat er voor jou is veranderd nu jij ook straalt?