Leren navigeren

Voor vrouwen die geen kaart kunnen lezen en altijd maar verdwalen!

 

Loop jij ook altijd in hetzelfde kringetje rond? Niet alleen in je omgeving, maar ook in je hoofd kan dat gebeuren. Tegenwoordig lopen veel mensen stuurloos of zonder duidelijke koers rond, of met hun blik gefocust op hun navigatiesysteem. Dus jij bent niet de enige.

 

Zelf ben ik een ster in verdwalen. Ik heb een plattegrond nodig als ik boodschappen ga doen en de supermarkt zit op 100 meter afstand. Ik ben zo vaak verdwaald dat ik overal al geweest moet zijn, maar de omgeving herkennen lukt me niet. Als ik met de auto ergens naartoe moet, vertrek ik tegenwoordig een uur eerder dan ik weg zou moeten, want ik raak de weg kwijt. En met mijn vroege vertrek heb ik in ieder geval nog voldoende tijd om van het verdwalen te genieten. Je ziet prachtige dingen, je doet zoveel ideeën op waar je anders nooit op gekomen zou zijn, als je geniet van de weg.

 

Je hebt geen kaart nodig.

Maar je hebt natuurlijk al lang door dat ik het niet over kaartlezen heb. Ik heb het over de koers van je leven. Heb jij er al eens bij stilgestaan waarom er zoveel prachtige en minder prachtige uitdrukkingen bestaan over de weg of reis die je kunt gaan. En over hóe je je weg kunt gaan? Dat is omdat er zoveel over na te denken valt en over nagedacht is:

 

Alle wegen leiden naar Rome. God heeft geen kalme reis beloofd, wel een behouden vaart. De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen. Je kunt de wind niet veranderen, maar wel de stand van je zeilen. De weg kwijt zijn.  

 

Toch verdwaalt iedereen wel eens. Is het niet in een bos zoals Hans en Grietje ons legendarisch voordeden, dan is het wel in een onbekende stad en vaker nog in onze gedachten.

 

Het is lastig om je richting te bepalen als je niet zeker weet wat je eindpunt is.

Laat ik het nog sterker vertellen: Het is simpelweg niet te doen om een richting te bepalen als je het van de uitkomst wil laten afhangen. Want we weten niet wat het eindpunt is. En toch is dat wat veel mensen doen. Dus hun bootje dobbert wat rond. Of spoelt aan. Of zinkt.

Dus het heeft geen zin om in een kringetje te blijven denken totdat je 100% zeker weet dat je het juiste pad hebt. Je kunt wel een logische/snelle of makkelijke route uitstippelen. Soms wordt er een werelddeel ontdekt, denk maar aan Columbus. Je weet nooit wat er gaat gebeuren als je uit je kringetje stapt.

 

Navigeren met je hart

Dus voordat je verder reist: Kijk eens om je heen. Volg naast je verstand ook eens je gevoel en luister naar je intuïtie. Er zijn nog zoveel meer opties om te ontdekken. Plekken om te zijn, mogelijkheden om in te denken. Paden om te bewandelen en wegen die naar je bestemming gaan.

Misschien denk je nu; “Hoe weet je dan of ik goed zit? Of ik de juiste kant op ga en de beste keuzes maak?”

Dat weet je dus niet. En sommige mensen raken verlamd van de gedachten dat ze geen controle hebben over de uitkomst van een keuze. En dan lijkt het makkelijker om stil te blijven staan. Maar niet kiezen is ook een keuze. Dat is het moment dat jij in een kringetje blijft lopen, en als je dat doet kom je nergens. En zelfs dan nog volg je een pad. Een rond pad. Met op dat pad steeds dezelfde struikelblokken en mooie doorkijkjes. Als je daar lang genoeg rondwandelt dan zie je na een tijdje je omgeving niet meer.

Of je pad het juiste is, dat ontdek je altijd pas achteraf. Welk pad je ook neemt, welke route je ook uitstippelt, welke keuzes je ook maakt – het geeft allemaal een nieuwe dynamiek en heeft allemaal weer andere gevolgen. En die gevolgen zijn medebepalend voor de rest van je route. Dus het is niet vreemd als het je beangstigt. Het is niet raar als je je verlamt voelt door je keuzemogelijkheden – of als je je voelt als Grietje omdat je door de bomen het bos niet meer ziet.

 

Met een gerust hart op reis.

Het enige wat jij kunt doen, als je dan toch onderweg bent, is goed voorbereid op pad gaan. Zoals je water meeneemt op een warme dag, een extra deken in je auto legt in de winter voor bij pech en zoals je ervoor zorgt dat je telefoon opgeladen is om de hulplijnen te bellen…. Want een beetje verdwalen is helemaal niet erg, maar om met een bekend gezegde over richtingen te spreken – Oost, West, Thuis Best – wil je wel altijd weer thuiskomen.

 

Facebook
Facebook
info@beminded.nl
Instagram
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
RSS

Wil jij hierover sparren? Dat kan.

Binnen de provincie Utrecht in een live gesprek, en anders door middel van Skype. Bel of mail me gerust voor een afspraak. Telnr 06 17 87 87 87 of info@beminded.nl

 

 

 

Voel je vrij, voel de ruimte en alle paden om je heen. En als je verdwaald op internet, wat ook iedereen wel eens doet, zou ik het leuk vinden als je een tussenstop maakt op www.beminded.nl of mijn facebookpagina of instagram en daar een reactie of wat tips voor andere reizigers achterlaat.

 

Ik wens je een hele fijne dag en een goed richtingsgevoel toe.

Mind Yourself & BeMinded