Het hele jaar vakantie

Net terug van vakantie heb ik besloten de rest van dit jaar vakantie te hebben. En als je mij nu om advies zou vragen dat zeg ik: Doe hetzelfde. Heb de rest van het jaar vakantie! Je denkt misschien; “Die is gek”. Maar ik wil je vragen om er eens een paar minuten over na te denken, een paar minuten terwijl je dit blog leest.

Mijn advies is zo gek nog niet. Hoe je vakantie er ook uitziet, de meesten van ons zijn het er wel over eens dat vakantie vooral een algemene beschrijving is voor: tijd te hebben om op te laden. En tijd hebben om op te laden, dat schiet er doorgaans al heel snel bij in. Maar vakantie: dáár bereiden we ons op voor. Daar nemen we de tijd voor. Daar betalen we zelfs voor.

 

Vakantie is iets waar veel mensen echt naartoe leven. We kijken er naar uit. We maken er ruimte voor in onze drukke agenda. En vaak is het ook echt nodig: Het is zorgwekkend bij hoeveel mensen tijdens hun vakantie een burnout aan het licht komt. Daar denk je natuurlijk liever niet over na, maar na al dat dagelijkse ren -en vliegwerk zet je je lijf plotseling in de ruststand. Dat is wel een hele grote omschakeling.

Wat ik wil, is jou prikkelen om na te denken over hoe jouw vakantie bijdraagt aan je ontspanning, en bewust te worden van wat jij doet en nálaat, waardoor je die vakantie zo hard nodig hebt.

Ik ga eerst zelf even met de billen bloot: ik hou niet van vakantie. Echt waar. Laat mij maar lekker doorwerken. Hoe meer uitdagingen, hoe beter. Maar goed, na een drukke periode en met een partner die wel van vakantie houdt, zijn we een week weg geweest. Totaal ontspannen kwamen we terug. Ik zou bijna zeggen dat ik Zen was. Dat klinkt herkenbaar, is het niet? Je komt thuis, pakt je koffers uit en draait een was of drie. En dan – misschien na een aantal dagen- ga je weer aan het werk.

Na een week van compleet prikkelvrij te ontspannen, kwamen met onze terugkomst ook van alle kanten de prikkels weer binnen. En dat niet alleen. Ze kwamen ook allemaal tegelijk en dubbel zo hard aan. Facebook, LinkedIn, twitter, en de nieuwssites gingen open. De telefoon, email, de post, de deurbel, het huishouden. Tv op de achtergrond, een gehaaste maaltijd tussendoor. Die grote omschakeling tussen stress en rust, die doe je dus 2x. Vóór en ná je vakantie!

Het is helemaal niet realistisch om te denken dat je na één vakantie voldoende uitgerust bent om weer een jaar te knallen. Het dagelijks leven slokt je zo gemakkelijk op. Het gaat vanzelf. Voordat je het weet zit je weemoedig naar de vakantiefoto’s te kijken terwijl alleen de herinneringen zijn gebleven. En dan ben je niet meer opgeladen. Dan ben je toe aan je volgende vakantie.

Ik heb daarom besloten; ik ga zeker wel knallen, maar ik heb óók vakantie. ‘Gewoon’ door dát deel van de vakantie die mij mijn ontspanning gaf te integreren in mijn dagelijkse leven. En hieronder staan mijn tips voor jou, zodat jij dat ook kunt doen:

Werk met een agenda! Opladen begint met tijd inplannen om op te laden. Een soort vakantie dus eigenlijk.
– Het eerste wat je hierbij moet doen, is bedenken hoeveel uur per week je werkt/ wil werken. Houdt dat aantal wel realistisch. Het tweede is dat je gaat bepalen hoeveel tijd jij aan je relatie/familie/vrienden wil besteden en hoeveel tijd alleen. Wanneer pak jij je mini-vakantie? Dichtblokken die boel. Daarna ga je je taken en werkzaamheden op volgorde van prioriteit en met een tijdsbestek op een rij zetten. Let er op dat dit in je beschikbare uren past. En pas dán vul je ze in op de beschikbare plaatsen.

Bedenk welk element van jouw vakantie je het meeste rust brengt en integreer dat dagelijks of wekelijks/maandelijks in je leven.
– Is het een wandeling door de natuur? Beweging en sport? Een uitgebreid ontbijt, de sauna/strand, een bezichtiging? Het samenzijn met iemand of meer slapen? Bezoek natuur, musea, spreek af met die vriendin. Ga gewoon af en toe idioot vroeg naar bed. Of overweeg of je het huishouden uit kunt besteden zodat je wat tijd extra overhoudt voor jezelf. Je hebt er al tijd voor vrijgemaakt naar aanleiding van bovenstaande tip. Toch? Dát is ook een afspraak. Dit is je vakantie!

Doe één ding tegelijk en houd je omgeving rustig. Dan werk je efficiënter en dus bespaar je tijd.
– Ze zeggen dat vrouwen kunnen multi-tasken. Je mag het volledig met me oneens zijn, maar ik denk dat dat maar heel beperkt waar is. Ik denk dat we het wel vaak proberen en automatisch inzetten en dat we geluk hebben zolang het goed gaat. Wat we niet doorhebben is aan hoeveel prikkels we onszelf hiermee blootstellen. Denk hierbij ook aan het voeren van een (telefoon) gesprek met de radio/tv continu op de achtergrond terwijl we niet kijken of luisteren.

Kies wanneer je reacties wil ontvangen. Misschien staat je mailbox vol, spendeer je 4 uur per dag aan de telefoon. Je wil snel reageren, maar wat je vergeet is dat je een reactie terug kunt verwachten.
– Wat we vaak niet doorhebben is dat je een reactie in gang zet zodra jij reageert. Zodra je je mailbox leeg maakt, loopt deze weer vol. Ook jouw mail wordt beantwoord. Je telefoon gaat weer rinkelen. Je hebt ruimte gemaakt voor dit soort taken te doen. Bel terug wanneer jíj daar tijd voor hebt. Zet je mailbox dicht als je niet aan het mailen bent. Zet je voicemail aan.

En als laatste maar nooit de minste: Ga mindmappen of kijk je planning nog eens goed door.
– Zit je hoofd toch vol met plannen en ideeën of raak je afgeleid? Misschien moet je een presentatie voorbereiden of ben je bezig met een hectisch project? Maak je hoofd leeg door het uit te tekenen of uit te schrijven. Het laten gaan van je gedachten in een afgebakende tijd, die je immers zelf in je agenda inplant, brengt heel veel overzicht. Het enige wat je nodig hebt is papier en potloden/stiften en het lef om je gedachten te laten gaan.

Plan zodat je de rust kunt vasthouden. Heb vakantie! Doe het hele jaar die dingen waar jij zo ontspannen van raakt. Juist als je het druk hebt. Ik wens je een hele fijne en ontspannen vakantie toe!
Wil jij me laten weten hoe jij ontspant of waar jij tegenaan loopt? Of heb je nog een goede tip die hierboven niet had mogen ontbreken? Ik hoor het graag!

Facebook
Facebook
info@beminded.nl
Instagram
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
RSS

Wil je meer lezen? Mijn blog verschijnt vanaf 9 augustus elke 2 weken op dinsdagavond om 19.00 uur en is te lezen op www.beminded.nl . Bedankt voor het lezen & delen mag.