Elk huisje heeft zijn kruisje

Ken jij dat gevoel dat je –stiekem – een beetje tegen anderen opkijkt? Die buurvrouw met haar perfecte leven.

Die nicht met haar droombaan. Soms lijkt het alsof anderen alles perfect voor elkaar hebben. Dat mooie huis, die leuke baan, het liefdevolle gezin. “Zij is altijd zo lief voor de kinderen, altijd zo netjes verzorgd, ze heeft zo’n leuk leven”. En dan kijk je naar jezelf en zie je al je fouten, je gebreken, je mislukkingen.

Een bad hairday, een snauw naar je geliefde, dat domme besluit tijdens een vergadering waardoor jij nu je handen vol hebt aan dat nieuwe project wat je er eigenlijk niet bij kon hebben, die deuk in je auto omdat je het paaltje niet zag. De gedachte dat dit die perfecte collega of je geweldige schoonzus nooit overkomt schiet door je heen….. en het liefst zou je dan weg willen kruipen onder een deken en ben je – op momenten – boos op jezelf.

 

Maar weet jij het antwoord op deze vraag: Waarom reken jij jezelf zo hard af op elke kleine actie, die jij zelf een vergissing of fout noemt, maar die je tóch niet meer terug kunt draaien?

Omdenken – Alles is een nieuwe kans. Alles wat je doet of besluit, heeft invloed op toekomstige dingen die in je leven gebeuren. Soms kan ik goochelen met woorden maar dit is lastig uitleggen. Eén van mijn favoriete films kan dit wel goed vertellen:  Lola Rennt. Geweldig concept! Het moment dat je naar buiten stapt, de mensen die je tegenkomt, de keuzes die je maakt (de goede en minder briljante)…. Alles heeft invloed op het verloop van je dag, op je volgende keuzes, op je week, je maand, je jaar.

 

Elke actie, dus ook een vergissing brengt op haar beurt óók weer nieuwe dingen teweeg. Wij vergeten alleen dat ook een vergissing er voor kan zorgen dat er hele andere dingen in je leven gebeuren dan wanneer je die niet had begaan. Dat kunnen hele mooie dingen zijn.

Een verkeerde afslag kan tot een nieuwe baan leiden (echt gebeurt), een vergeten ingrediënt tot je favoriete maaltijd, een foute liefde tot een levensles.

En als we het over presteren of jezelf presenteren hebt, dan dragen zelfs de weinig charmante dingen daarin mee. En dat hoeft helemaal geen negatieve bijdrage te zijn. Sterker nog, wat een verademing is het als jij je zwakkere kanten eens niet verbloemd. Als we allemaal zouden durven laten zien dat we gewoon méns zijn. En dat daar helemaal niets mis mee is. Een eerste indruk maak je maar één keer, dat is waar. Die eerste indruk mag best je menselijkheid weerspiegelen!

 

Hoe kún je dan een fout maken?

Wat er mis gaat is perfectionisme. Het enige wat je wel verkeerd doet, is dat je perfect probeert te zijn. De mens heeft de neiging om zichzelf veel te hard te beoordelen, dus dat doen we continu. Onbewust geven we onszelf heel veel kritiek. Dat kan ons heel onzeker maken. Herken jij dat?

Ik ben laatst door een oud collega uitgenodigd voor een training zelfcompassie. Even voor de duidelijkheid: dat was niet omdat zij vond dat ik dat nodig had. Ze dacht dat ik er wel interesse in zou hebben. (mocht jij daar interesse in hebben dan mag je me dat laten weten, ik kan je in contact brengen met haar, want zelf geef ik die trainingen niet). Maar goed, die interesse die heb ik. Want zelfcompassie gaat over liefde voor jezelf. En ik zie bij veel mensen een gebrek aan zelfcompassie. Ach wat zeg ik, ik had dat gebrek zelf ook.

 

Vroeger was ik erg kritisch. Over mezelf. Ik probeerde mijn buik in te houden bij mijn lief *gniffel* – ik werd boos op mezelf als het eten aanbrandde – ik ging trillend van de zenuwen mijn evaluatiegesprekken in op het werk. Ik had al kritiek op mezelf voordat een ander dat kon doen.

Mijn ‘fouten’ bekeek ik door een vergrootglas en alle ellende was ‘mijn schuld’. Oké, met het instorten van de Twin Towers had ik niets van doen, maar op kleine schaal nam ik mijzelf wel heel veel kwalijk. Zelfs al had ik er niet eens een aandeel in. Toch voelde ik me verantwoordelijk.

 

….want ik ben verreweg de leukste die ik ken. Ik hoef mezelf zo nodig voor mij niet te veranderen. Ik hou van mij, mezelf gewoon zoals ik ben – Harrie Jekkers.

Vandaag de dag gaat het voelen van zelfcompassie me een stuk beter af. Dat komt omdat ik heb ervaren dat het leven zoveel mooier is zonder overdosis perfectionisme. Door wat liever over mijzelf te leren denken. Door wat realistischer te zijn. Sterker nog, ik ben mijn persoonlijkheid gaan omarmen (lees ook mijn volgende upcoming blog – over pesten). Dat maakt dat ik milder naar mezelf toe ben. En raad eens? Ik ben veel tevredener en voel tonnen minder druk op mijn schouders. ‘Bevrijd’ is hierin denk ik wel het juiste woord.

Het is zo belangrijk om lief voor jezelf te zijn, om jezelf niet te straffen voor je mens-zijn. Om jezelf te omarmen. Ja, jezelf. Jij. Wie je bent en wat je doet. Je zet de toon van je leven door de manier waarop je naar jezelf kijkt, door hoe je jezelf beoordeeld. Beter nog; oordeel eens niet!

 

Elk huisje heeft zijn kruisje.

De laatste maanden heb ik door mijn ondernemerschap ontzettend veel nieuwe, prachtige mensen leren kennen. Ik vind het belangrijk om de mens achter de berichten en boodschap te zien. De hele mens. Niet alleen de successen of vaardigheden, maar ook hun worstelingen. En echt, ze hebben ze al-le-maal. Elk persoon. Ook die succesvolle zakenman in zijn nette pak die inmiddels op de bovenste verdieping van kantoor een directiestoel heeft weten te bemachtigen. Die juf die elke dag schoon gestreken in op haar fiets stapt om jong grut te onderwijzen. Beroemdheden, politici, de schoonmaakster, de technicus die getrouwd is met die perfecte buurvrouw van je.

 

We kennen niet voor niets de uitdrukking: Elk huisje heeft zijn kruisje.

Wat letterlijk betekent: dat niemand perfect is en dat niemand een perfect leven heeft. Nie-mand is zo perfect als wat jij van jezelf verwacht. Dus stop daar mee.

 

Wees eens lief. Voor jezelf!

 

Facebook
Facebook
info@beminded.nl
Instagram
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN

 

Dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan, dat begrijp ik. Daarom wil ik jou of je vrienden daar graag bij helpen. Voel je vrij om me te mailen (info@beminded.nl) of te bellen (06 17 87 87 87) of like en deel dit blog op facebook voor een vriendin die hier baat bij kan hebben.

 

Mind Yourself & BeMinded.