DIY

 

 

“Zelluf doen”. Een veel gehoorde term uit de mond van peuters die de bedoeling hebben om zich te ontwikkelen. En nu als ondernemer mag ik daar vooral mee door gaan. Voor mijn bedrijf doe ik ook graag ‘alles’ zelf. En als coach hoor ik natuurlijk het liefste van mijn klanten dat ze het zelf kunnen doen.

 

 

 

Ik heb in mijn leven verschillende dingen zelf gedaan en zelf gemaakt. He-le-maal zelf. Als kind. En in mijn volwassene leven zelfs 4 halve sjaals, 1/3 van een schilderij, een scheve kandelaar, een stukje stoel en een kwart rokje. Mijn ‘kunstwerken’ zien er vaak nogal ‘bijzonder’ uit. Het idee er achter is – al zeg ik het zelf – wel altijd goed. Gelukkig heb je voor volwassenen allerlei tutorials en Pinterest, want het blijft leuk om zelf dingen te kunnen maken en het resultaat is altijd verrassend. Als je heel gedreven en enthousiast bent, kun je jezelf wel eens verbluffen met wat je kunt maken.

Iets maken versterkt. Het versterkt je zelfvertrouwen. Zo heeft één van mijn tantes een atelier in Noord Brabant – Atelier Struisje –  en geeft ze workshops. Heel interessant voor de mensen die creatief willen zijn zonder coaching. En ook echt de moeite waard om te gaan kijken als je eens in de buurt bent. Daar worden de meest prachtige dingen gemaakt en keer op keer zijn mensen weer verbaasd over wat voor potentie en vaardigheden ze in zich blijken te hebben.

Nou had ik mijzelf wijsgemaakt, dat je van een creatief coach mag verwachten dat ze zelf ook creatief is. Gezien de opsomming hierboven ben ik niet zozeer fysiek, maar vooral mentaal creatief. Maar ik krijg nu natuurlijk regelmatig de vraag wat ik dan eigenlijk doe en wat creatief coachen is. Vaak wordt de vraag gesteld met één opgetrokken wenkbrauw, want het kan niet anders dan dat het iets heel vaags moet zijn. En welk persoonlijk doel behaal je in hemelsnaam met een pot verf?

En dat is het dus: Anders dan het geijkte en niet wat men verwacht. Creatief coachen en gecoacht worden is vooral heel erg leuk. Het is totaal niet van belang of je klei gebruikt of een haaknaald en je hoeft al helemaal geen kunstenaar te zijn om iets (van je leven) te maken. Veel belangrijker is het om te leren zien wat je opties zijn, welke materialen je hebt en dat je de materialen die je tot je beschikking hebt kunt combineren. Terwijl je bezig bent met een creatie laat je het echte kunstwerk zien: de mens achter het project. En als je eenmaal bezig bent, lekker aan het werk, dan weet je niet meer van ophouden.

Zo gaat dat met coachen ook. Wat wil je? Wat kun je al? Wat heb je nog nodig? Hoe kun je dat aanpakken? Dát zijn de tools waarmee je aan de slag kunt. Dat vind ik het mooie aan creativiteit en aan coachen, en wat de combinatie zo krachtig maakt. Het is allemaal gericht op : Do It Yourself. En mijn klanten doen het zelf. Als je de inzichten te pakken hebt, dan zet je veranderingen in gang en wil je daarmee door. En dat is mooi om te zien, dat is nog een mooier beeld dan welk kunstwerk dan ook.

Dat merkte ik zelf nadat ik achter mijn naaimachine had gezeten om een zorgvuldig uitgekozen kussenhoes te transformeren tot gepersonaliseerd telefoonhoesje. De kleuren passen bij mijn website en logo, en mijn bedrijfsnaam komt er in sierlijke letters op te staan. Zoals ik al schreef heb ik wel goede ideeën. Ik heb niet alleen uitgevogeld hoe de naaimachine werkt, maar vooral hoe ík werk. Natuurlijk heb ik tussendoor een paar keer alle draad weer los mogen halen, omdat ik aan de minst praktische kant was begonnen. En omdat het gewoon leuk blijft om vol gas te geven.

Ik heb echt plezier gehad achter die naaimachine. Behalve een hoesje voor mijn telefoon heb ik ook hoesjes voor mijn agenda én voor mijn sleutels gemaakt. Ik ben gestopt omdat ik het niet redelijk vond om alles in huis in hoesjes te stoppen. En omdat de stof bijna op was. Maar ook omdat ik nog zoveel andere dingen te doen heb. Ik ben de (rode) draad ook echt even kwijt geweest, maar heb door mijn creativiteit weer meer inzicht gekregen. En dat is een goed iets!

Eén van mijn inzichten is dat wij lijken te denken dat de creatieve prestaties van een jong kind áltijd knapper zijn dan die van een volwassene. Dat is best vreemd. Ontwikkeling wil zeggen dat je verder komt, niet dat je stil staat. Die kleutertekeningen van poppetjes met harkhanden kunnen wij ook nog steeds maken! En dát nog durven is knap. We doen het alleen niet zo snel meer, omdat we zijn gaan denken dat iets pas goed is, als een ander trots op ons is.

Zo kom ik uit bij het andere inzicht. Ik wil natuurlijk dat alles waarmee ik mij presenteer uitstraalt wie ik ben en wat ik doe. En wie weet beter welke kant ik op wil, en hoe het moet worden dan ik zelf? Dus vul ik niet alleen zelf mijn agenda en ga ik zelf op pad, maar heb ik ook zelf mijn website (behalve mijn logo) in elkaar gezet en visitekaartjes ontworpen. Do It Myself. In my own time.

 

Het is uiteindelijk gelukt hoor. Het kostte me wel te veel tijd. Gelukkig zijn er heel veel kundige mensen, die mij kunnen helpen en dat ook met alle plezier willen doen. Iets waar ik 5 uur over doe hebben zij in een handomdraai voor elkaar. Omdat zij doen waar zíj goed in zijn.

Een waardevolle les, dat DIY. Ik kan wel al mijn tijd besteden aan het zelf doen van dingen, maar ik hoef niet alles zelf te doen. Soms is het heel verstandig om iets door iemand anders te laten maken. Dan kan ik mij weer richten op waar ik goed in ben!

Facebook
Facebook
info@beminded.nl
Instagram
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
RSS

Mind yourself & BeMinded.