Pluk je dag!

 

24 juli 2017

Pluk je dag!

De tijd vliegt, en ik vlieg mee. Het komt nog maar weinig voor dat een dag voorbij lijkt te kruipen. De klok kijk ik niet meer vooruit. “Vorige week” waren we de jaarwisseling nog aan het vieren, “gisteren” zagen we de eerste krokussen, en “vandaag” zitten we alweer halverwege het jaar. “Volgende week” maken we een herfstige boswandeling en “over een maand” kunnen we schaatsen en in een nostalgische bui sneeuwpoppen bouwen”. Als ik terug kijk op de afgelopen maanden zijn er wel momenten waarop ik minuten en uren intens heb beleefd. Maar meestal vlieg de tijd, en vlieg ik mee.

De dagelijkse race tegen de klok is niet de uitdaging waar ik het meest enthousiast van wordt. Juist als ik haast heb, heb ik ‘t het hardste nodig om even helemaal stil te staan. He-le-maal. Gewoon stil staan en bewonderen, niets doen en verwonderen. Echt stilstaan, hoe vaak doe je dat? Laatst heb ik ervaren dat ik dat veel te weinig doe.

“Vroeger” (drie á vier weken geleden) pakte ik voor elk wissewasje de auto. Het lijkt de snelste manier van verplaatsen, en deels is dat ook zo. Ik dacht effectief tot zeer effectief te zijn. Het nadeel vind ik: ik ben zo geconcentreerd en bezig met mijn bestemming, dat ik – behalve van het verkeer – vrijwel niets van mijn omgeving opneem. Laat staan dat ik me kan laten inspireren, of in gesprek kan raken met anderen.

Tegenwoordig spring ik enthousiast en zo vaak mogelijk op mijn fiets. Wanneer ik haast heb filter ik op de kortste route, de meest beschutte of verlichte route of pak ik de weg die naar mijn idee het snelste gaat. Dan fiets ik me suf, mét oogkleppen op. Bij minder haast geniet ik van de buitenlucht, het bewegen, de natuur. Dan kan ik mijn gedachten de vrije loop laten. Zo kon het gebeuren dat ik tijdens het fietsen nadacht en het onderwerp voor een nieuwe blog opkwam. Geïnspireerd door een berm met wilde bloemen. Wat een prachtig gezicht is dat. Geen enkele bloem is hetzelfde, ze hebben elk hun eigen kenmerken en elementen die ze schitterend maken. Je hebt plekken vol met verschillende bloemen of één enkele bloem tussen het gras……

Je snapt welke kant ik op wilde, maar dat is niet wat ik nu wilde schrijven. Wat ik nu wil delen is dat ,wat ik niet deed. Onthaasten, stilstaan, kansen grijpen. Ik nam niet twee minuten de tijd om de bloemen van dichtbij te bekijken, er aan te ruiken en een foto te maken. Dat kwam ‘morgen’ wel, nu had ik haast. Morgen zou ik terug gaan, en een foto maken voor bij mijn blog die ik geïnspireerd als ik was zou gaan schrijven. Misschien zou ik meteen een paar van die bloemen plukken, al vond ik dat ook weer zonde want ze stonden er zo kleurrijk bij.

De volgende dag vertrok ik 5 minuten eerder om de mooiste groep bloemen uit te kiezen voor een foto voor bij mijn blog. Terwijl ik steeds dichterbij het fietspad met een berm – mijn doel – kwam, begon de geur van de natuur zich al te vermengen met de geur van de stad en uitlaatgassen. Kun je je voorstellen, hoe teleurgesteld ik was dat bijna al die prachtige bloemen, samen met het gras in de berm was weggemaaid? Terwijl ik dus nog géén foto had, want daar had ik een dag eerder de tijd niet voor genomen. Daar ging mijn plan. Ik had maar twéé minuten nodig, twee minuten. Dit was een prachtkans, een gemiste kans. Ik had het uitgesteld naar morgen.

De tijd kun je niet vangen. Hoe hard je het ook probeert en plant, je krijgt er geen grip op. Op hoe (intens) je je tijd besteed wel. Net als met fietsen naar je bestemming zijn er altijd meerdere routes om te komen waar je wil zijn. En je kunt je afvragen of de snelste route je ook echt helpt bij je haast of stress. Soms zijn 2 minuten voldoende om te onthaasten. Twee minuten om stil te staan en op adem te komen. Twee minuten om geïnspireerd te raken en nieuwe kansen te grijpen.

Elke dag kun je je laten inspireren. Als je maar éven stil staat. Mij maakte mijn mislukte of beter gezegd mis geplande idee bewust van de uitdrukking ‘Pluk de dag’. Ik zeg liever: “Pluk je dag, pluk je tijd. Pluk vooral ook je kansen en je inspiratie!” Je hebt maar twee minuten nodig.

 

Hartelijke groet,

BeMinded Coaching – Tanja van de Pol

 

Facebook
Facebook
info@beminded.nl
Instagram
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
RSS

P.S. Ik hoop jou, en vele anderen, te vermaken en inspireren door het schrijven van mijn blogs.
Vond je het leuk mijn blogs te lezen? Hou deze site en mijn facebook pagina dan in de gaten want er volgen er meer!