Alle dagen heel druk

Het is alweer even geleden dat mijn vorige ‘nieuwe’ blog online kwam. Hoog tijd voor een nieuwe blog, maar waarom duurde dit nou zo lang?

 

Nadat de herfst in mijn hoofd een beetje begon neer te dalen, wat niet zo vreemd is nu de winter eraan komt, begon de drukte in mijn hoofd. Oké, niet alleen in mijn hoofd, maar ook in mijn agenda.

 

Dus om heel eerlijk te zijn had ik twee redenen:
– Ik had het druk.
– De tijd vliegt.

Wat een slap excuses hè! En toch is dat precies wat er aan de hand was.

 

We gaan weer knallen! Want we naderen het einde van het jaar. Dus dat betekent dat alle plannen weer opgeschreven en ingepland kunnen worden. En dat we alles snel nog even af willen krijgen voor de jaarwisseling. Bij een nieuw jaar, bij een nieuwe planning hoort een goede agenda.

 

Tell me about it. Mijn training  zou ik niet kunnen geven als ik niet wist hoe en waardoor een planning in de soep kan lopen. En hoe je dat kunt voorkomen. Een agenda is een basis. Een fysiek bewijs van je plannen én de tijd die je ervoor hebt.
Jij hebt misschien ook al een nieuwe agenda voor 2018 uitgekozen? Ik wel! Oh en ik ben er zo blij mee. En toch denk ik op zo’n moment, met een kersverse jaaragenda in mijn handen dat ik alles nog snel vóór de jaarwisseling ‘af’ moet hebben. Dus hoe maak je jezelf gek? Zo dus!
Ik was dus druk bezig met ontzettend leuke en belangrijke dingen, en met alle plannen, met mijn to- do list, kleine taken afvinken – grote taken afvinken. Daarnaast mijn huishouden, mijn administratie, mijn part-time baan in loondienst, ik doe een studie (en er staat een HBO studie toegepaste psychologie op de planning voor 2018, en 2019 en 2020). Soms wil ik sporten. Soms ga ik zelfs sporten.

 

Maar weet je wat nou echt belangrijk is? Niet al die geweldige plannen voor de feestdagen of voor het volgende jaar.

 

En ook niet al die goede voornemens die je nu al aan het overdenken bent, en misschien noteert in je nieuwe agenda. Of die vergadering. Zelfs dat niet. De mensen om je heen. Díe zijn belangrijk. Jij bent belangrijk. De rest is relatief. Want de tijd vliegt. En de tijd houdt op. Zo maar, plotseling, onverwachts. Dan heb je een deadline staan op vrijdag 17.00 uur, dan móet die opdracht af zijn. En dan stopt je tijd op vrijdag 16.00 uur. Of die van je partner.

Bam. Die komt aan he!

 

 

En toch vergeten wij het elke keer weer.

 

Toch nemen wij niet voldoende de tijd om goed voor onszelf en onze naasten te zorgen. Om daar echt de tijd voor te nemen, mee samen te zijn. En als we dan een keer de tijd nemen, en een gezellige afspraak een latertje wordt, dan voelen we ons schuldig. Omdat we te laat gingen slapen, en taken hebben laten liggen die je denkt te moeten inhalen. Na zo’n afspraak gaan we weer vol aan de bak met al onze belangrijke taken. Ons sociaal leven stoppen we weg onder het kopje ontspanning waar we tijd voor maken, heus wel, wanneer we daar tijd voor hebben.
Waarmee ik zo druk was? Met plannen. Uitdenken, uitwerken, uitvoeren. En met het combineren van allerlei mogelijke taken in mijn ‘vrije tijd’: stofzuigen tijdens het koken, een blog uitdenken onder het eten, een afspraak inplannen tijdens een autorit met je gezin. To-do lijsten intikken tijdens een wandeling. Misschien herken je het wel. Dat altijd maar bezig zijn terwijl je met anderen bent. Het is net als een boodschappenlijst maken tijdens de seks: je bent er niet gewoon niet echt bij!

 

 

Totdat je met een schok terug in de realiteit wordt gezet.

Wij kregen een aantal dagen geleden bericht van een overlijden. Zelf heb ik hier echt even over nagedacht. Dat moest ook wel, want ik was er niet meteen uit wat dit allemaal met mij doet. En dan heb je daarnaast het verdriet van de mensen om je heen. Dus heb ik mij even wat meer achter de schermen verborgen en heb ik zitten nadenken. Over de drukte. Drukte in mijn agenda, en drukte in mijn hoofd. Want wat deed ik veel. En hoe belangrijk is het nou helemaal?
Maar de eerste 2 dagen na dat droevige bericht deed ik niets. Ik was er alleen maar. Want alles leek ineens zo onbelangrijk. Alles ís zo onbelangrijk. Maar niet ineens. Dat is iets wat wij onszelf wijsmaken. Ik was er. En ik was er voor de mensen om mij heen. Zonder iets te hoeven zeggen, maar wel om te luisteren en te troosten.

 

 

“Als je druk bent, en je hebt even geen puf om af te spreken met je vrienden, is het hoog tijd om af te spreken met je vrienden”.

 

We hebben allemaal de neiging om ons bij drukte af te sluiten. Een volle agenda betekent dat we veel te doen hebben en weinig tijd maken voor ontspanning. Weinig tijd voor onze vrienden ook.
Dus ik wil je vragen; hoe is dat bij jou? Sta jij wel eens stil bij de mensen die je om je heen hebt verzameld? Kijk er eens naar. Wat doet deze groep mensen met jou? Hoe is de dynamiek?
Welke energie krijg jij vanuit je omgeving, en wat doe je als een contact meer energie vraagt? Want ook daar zijn we goed in met z’n allen; we besteden de tijd aan mensen die dingen van ons vragen en van ons verwachten. Opnieuw: We vullen onze agenda, met de verkeerde dingen. We denken dat we goed bezig zijn als we het te druk hebben om af te spreken met anderen.

 

Wij mensen zijn kudde dieren, wij zijn er helemaal niet goed in om alleen te zijn.

We hebben elkaar nodig. Niet alleen omdat we de behoefte hebben om verzorgd te worden, maar ook omdat wij zelf willen zorgen voor anderen.
Wat ik heb geleerd? Dat we moeten koesteren. Niet alleen in ons verstand, maar in ons hart. We hebben geen enkele goede reden om tijd met de mensen om ons heen uit te stellen. Om zelfs wat minder uren te gaan werken misschien. Hoe belangrijk is jouw luxe echt voor jou? Als je alles op een rijtje zou zetten. Wat staat er dan bovenaan je lijst?
Bovenaan mijn lijst staan de mensen waar ik van houd. Mijn gezin, mijn vrienden, mijn familie, ikzelf. En dan de andere contacten die ik heb. Want ook mijn netwerk is menselijk. Mijn klanten zijn menselijk.

 

De volgende op mijn lijst zijn de wensen en dromen die ik heb.

 

Als je je kostbare tijd – want dat is het – op de juiste manier besteed en met de mensen die je liefhebt en jou energie geven, en je gaat je dromen waarmaken, dan functioneer je ook beter op de momenten dat je dat voor je andere taken (of je werk) nodig hebt.

 

En zo werkt dat echt. Mensen hebben behoefte aan liefde en aan mensen om je heen. Het geeft energie. En als voldoen aan die behoefte dan ook nog eens om beter te presteren :  waarom zou ik niet 50% van mijn tijd besteden aan datgene wat ik echt belangrijk vind? Waarom zou jij dat niet doen?

 

Omdat daar minder brood mee op de plank komt? Je huis rommelig wordt. En je vakanties of extra grote nieuwe televisie niet mee betaald worden? Kom op hé. Hoe belangrijk is dat nou?

 

En daarom daag ik je uit: pak je splinternieuwe agenda en streep in 1 maand minimaal 15 uur van je tijd weg. Deze tijd ga je besteden aan jezelf en aan de mensen om je heen. Zonder dat je met andere dingen tussendoor doet. Durf jij dat?

 

Misschien weet je niet waar je moet beginnen. Ben je bang dat het ten koste gaat van je werk. Of je weet gewoon niet hoe je je dromen waar kunt maken. Het kan zijn dat je denkt dat je de tijd er niet voor hebt. Voel je je verplicht om eerst aan andere voorwaarden te voldoen? Misschien kan ik je daarbij helpen. Stuur me maar een bericht. Ik help je graag namelijk. Want ik ben een mensen-mens.

 

Ook komend jaar staan er heel wat kruizen in mijn agenda. Want ik ga tijd doorbrengen met mijn gezin. En als je wil, kan ik je leren dat er heel veel verschillende manieren zijn om op een eenvoudige manier toch te zorgen voor meer contact. Wil jij weten wanneer mijn volgende blog verschijnt? Schrijf je dan in voor mijn mailinglijst. Geen spam, geen onnodige emails en je kunt je altijd heel eenvoudig weer afmelden.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief: 

Heel veel liefs, en omarm de mensen waar je van houd. Koester ze. Mind ze!

Mind yourself, BeMinded.

Wil jij gecoacht worden of meer informatie ontvangen? Neem vrijblijvend contact op of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Mail naar  info@beminded.nl of bel 06 17 87 87 87 (ook in de avonden en het weekend).

Facebook
Facebook
info@beminded.nl
Instagram
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN

 

 

Wil je nog meer lezen? Kijk dan even hier:

Energieke burnout

Begrip of grip op je hormonen